Pentru prima dată în ultimii 8 ani, Produsul Intern Brut (PIB) în primul trimestru, a înregistrat o descreștere de 6,9 la sută, a declarat Igor Dodon, ministrul în exercițiu al Economiei și Comerțului, luni, 22 iunie în cadrul ședinței ordinare a Guvernului.
În Ucraina exportul a scăzut cu 23% din PIB, în Rusia cu 10%, în țările Baltice de la 10 până la 18 la sută, în Germania 6,9 %. ”În primele 5 luni ale anului curent s-a înregistrat o deflație în R. Moldova” a menționat Dodon.
Evoluția social economică în primele 5 luni a fost determinată de evoluția mai multor factori, criza financiară, care a avut un impact direct asupra indicatorilor macro-economici. Criza politică din R. Moldova și indicatorii macroeconomici au fost influențați de unele semnale pozitive care parvin de pe urma piețelor din care se exportă produsele moldovenești.
În luna mai față de luna mai 2008 a fost înregistrată o deflație de -1, 6 la sută. Prețurile la produsele alimentare în aceste 5 luni au scăzut cu 3, 8 %, la mărfurile nealimentare cu 1, 2% și a fost doar o creștere la serviicii cu 0,9 %.
Dodon s-a referit și la cursul de schimb valutar al monedei naționale și anume a menționat că leul are o depreciere lentă de 7,8%, față de dolar, iar față de euro o depășire de 5,6%. Aceste date sunt pentru ultimele 6 luni.
Activitatea sectorului industrial în lunile ianuarie aprilie este de – 25,7% în luna aprilie față de aprilie 2008 este – 30% în industrie, iar în luna mai față de mai 2008 – 23%.
De asemenea și volumul importurilor a scăzut pentru produsele minerale, carburanții, mașini, echipamente electrice. Volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 63%, volumul de vânzări cu amănuntul s-a redus cu 4, 5%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE