Companiile petroliere s-au săturat de actuala metodologie privind stabilirea prețurilor la combustibil. Ei vor anularea marjei maxime la combustibil pe care o stabilește ANRE. Ministrul Enegiei, Victor Parlicov spune că în urma discuțiilor, pe platforma Grupului de lucru “Stimularea și menținerea investițiilor private”, s-a stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

„Reprezentanți mai multor rețele de benzinării  solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, pentru că această practică limitează posibilitățile de acoperire a costurilor”, a scris Parlicov.

Metodologia actauală de stabilire a prețurilor la produsele petroliere este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts. Conform aceste metodologii, în fiecare zi lucrătoare, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC). Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16:30 ora Londrei (18:30 Chișinău), în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi.

Metodologia de calcul a ANRE folosește anume valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie. Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE