Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Putin și autorităților ruse, se arată într-o declarație emisă de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell. Potrivit oficialului, Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă cu privire la circumstanțele decesului brusc al opozantului Kremlinului.

„UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni. În întreaga lume, oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Alexei Navalnîi. În Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri și câteva sute de persoane au fost reținute. Acestea trebuie eliberate imediat”, se menționează în declarație.

Josep Borell a amintit că Navalnîi a dat dovadă de curaj întorcându-se în Rusia după o tentativă de asasinat cu agentul neurotoxic „Noviciok”, interzis în temeiul Convenției privind armele chimice, la care Federația Rusă este stat parte.

„Executa mai multe sentințe motivate politic într-o colonie penală strictă din Siberia, unde a fost mutat pentru a fi izolat de restul lumii. Accesul familiei la acesta a fost restricționat. Avocații săi sunt hărțuiți, iar trei dintre aceștia se află în arest preventiv din octombrie 2023. Uniunea Europeană a condamnat repetat în termenii cei mai fermi otrăvirea sa și toate hotărârile motivate politic împotriva sa pentru activitățile sale politice și anticorupție legitime, solicitând eliberarea sa imediată și necondiționată. UE a solicitat repetat Rusiei să îi asigure securitatea și sănătatea, inclusiv prin contactarea autorităților de la Moscova, lucru care a rămas fără efect”.

Moartea neașteptată și șocantă a Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia, a mai spus Înaltul diplomat. În acest context, Uniunea Europeană cere Rusiei eliberarea a tuturor deținuților politici, inclusiv Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yașin, Alexei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov.

Amintim că politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, a decedat pe 16 februarie, a anunțat serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa. La scurt timp informația a fost confirmată și de echipa lui Navalnîi, inclusiv soția acestuia, care, într-un mesaj video a spus că va continua să lupte împotriva lui Putin.

Cu toate acestea, corpul neînsufșețit al lui Alexei Navalnîi încă nu a fost predat familiei, iar un purtător de cuvânt a adăugat că nu Kremlinul este cel care decide când se va întâmpla acest lucru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE