Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a deconspirat mai multe scheme frauduloase în domeniul transportului, practicate de către agenţi economici care utilizează unităţi auto ce nu corespund normelor europene de poluare.

Astfel, au fost identificaţi peste 50 de agenţi economici care au denaturat intenţionat datele cu privire la caracteristicile tehnice ale camioanelor, falsificând certificatele care atestă normele de poluare.

Autorizaţiile ilegale au  fost obţinute de la Agenţia Naţională Transport Auto din subordinea Ministerului Transportului şi Gospodăriei Drumurilor autorizaţii „CEMT”, în baza cărora a fost permisă deplasarea în spaţiul internaţional pentru 100 autocamioane.

Potrivit investigaţiilor Centrului, unităţile de transport verificate corespundeau categoriei de poluare „Euro 3” şi nu „Euro4” - cea impusă de standardele internaţionale.

La falsificarea datelor ar fi participat experţi ai întreprinderilor care reprezintă uzinele producătoare de camioane pe teritoriul republicii, care au înscris în documentele despre starea tehnică a unităţilor de transport informaţii precum că acestea au fost reutilate. Şi asta chiar dacă adaptarea lor la normele internaţionale a fost una fictivă, neconfirmată de experţii autorizaţi ai uzinelor producătoare.

Conform datelor operative deţinute de Centru, pentru obţinerea unei CEMT s-ar fi plătit între 1000 şi 2000 euro, pe lângă taxa de stat.

Pe acest caz a  fost pornită urmărirea penală, iar autorizaţiile CEMT utilizate ilegal au fost retrase şi repartizate agenţilor economici care deţin camioane cu categoria de poluare Euro 4 şi 5.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE