Peste 230 de mii de oameni au părăsit Republica Moldova definitiv în perioada 2014-2020, asta reprezintă peste 8% din populație. Datele au fost prezentate de rectorul ASEM, Alexandru Stratan, în cadrul unei prelegeri publice.

„În perioada 2014-2020, peste 230 de mii de oameni au părăsit Republica Moldova definitiv, ceea ce semnifică reducerea populației totale cu 8,3%.  Potrivit datelor demografice, copiii, tinerii studioși și populația aptă de muncă sunt cei care pleacă. Totodată, observăm un fenomen de revenire a populației cu vârsta pre-pensionare și pensionare. Pleacă cei care trebuie să contribuie la bugetul pensiilor și vin cei care vor pune în perspectivă presiuni asupra bugetului”, a mai spus rectorul ASEM, Alexandru Stratan.

Potrivit rectorului ASEM, o problemă gravă cu care se va confrunta Republica Moldova în viitorul apropiat este lipsa populației apte de muncă, fapt ce va determina o discrepanță majoră între cei care contribuie la fondul de pensii și cei care beneficiază de prestații sociale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE