Procedura de eliberare a permiselor de mic trafic este prea complicată consideră prim-ministrul Vlad Filat. Premierul a efectuat miercuri, 3 martie, o vizită la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, unde, începînd de luni sunt primite cererile pentru permise de mic trafic, care le vor permite cetăţenilor R. Moldova să călătorească în zona de frontieră a României fără vize.
„Se pare că există anumite deficienţe legate de actele necesare pentru obţinerea acestui permis. Am venit aici pentru a discuta despre această situaţie, urmând ca ulterior să identificăm şi soluţii”, a declarat Vlad Filat.
Cea mai mare nemulţumire a solicitanţilor permiselor se referă la actele necesare pentru eliberarea acestuia. Şi anume actul care justifică călătoria în România şi care urmează să fie autentificat de către un notar român.
Prim-ministrul a anunţat că, în cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Afacerilor Interne vor discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre aspectele tehnice ce ţin de eliberarea permiselor de mic trafic în zona de frontieră a României.
La rândul său, ministrul-consilier Petru Liţiu a spus că ştie de existenţa anumitor probleme la aplicarea dosarelor pentru obţinerea permisului de mic trafic, precizând că acestea sunt condiţiile impuse de Uniunea Europeană.
După vizita efectuată la Secţia Consulară, Filat a dat un şir de indicaţii cu scopul de a simplifica procedura de obţinere a permiselor de mic trafic.
În acest sens, premierul a cerut ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan şi ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, să examineze problemele cu care se confruntă persoanele care beneficiază de prevederile Acordului privind micul trafic la frontieră şi, dacă va fi necesar, să instituie o comisie.
Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră a fost semnat la Bucureşti, la 13 noiembrie 2009 şi a intrat în vigoare la 26 februarie 2010. Potrivit acordului, persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 1 an, în zona de frontieră pot primi permise de mic trafic la frontieră, pentru o perioadă de la doi la cinci ani, în baza cărora pot călători în statul vecin pe o distanţă de până la 50 km de la graniţă.
Pentru obţinerea permisului de mic trafic de frontieră, solicitanţii trebuie să prezinte o serie de acte: cerere tip, care trebuie să fie completată personal de către solicitant; fotografie tip paşaport; paşaport valabil pentru cel puţin doi ani; documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră de cel puţin un an, precum şi documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei.