În ultimele 5 zile în urma ploilor torenţiale cu grindină şi vânt puternic au avut de suferit 8 localităţi din 8 raioane, informează Serviciul Departamentului Situaţii Excepţionale. Începând cu data de 20 iunie 2010 şi până în prezent, condiţiile meteorologice au cauzat prejudiciu material fondului de locuinţe şi clădirilor de menire socială, agriculturii şi au provocat deconectări masive de la alimentarea cu energie electrică.
Pe data de 23 iunie 2010, începînd cu ora 16:00, a existat pericol de inundare pe rîul Prut în raionul Briceni (localităţile Criva şi Drepcăuţi) din cauza creşterii bruşte a debitului de la 600m3 /s pînă la 1400 – 1600 m3/s şi nivelului apei la postul hidrologic din localitatea Şirăuţi cu 3,4 m pe parcursul zilei, fenomen care a durat circa 1,5-2 ore. Pentru evitarea unui eventual pericol, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale în comun cu Administraţia publică locală au evacuat 5 familii (12 persoane) din lunca rîului Prut.
În vederea prevenirii eventualelor inundaţii, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale în comun cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat şi Agenţia „Apele Moldovei” a iniţiat monitorizarea situaţiei pe rîul Prut, inclusiv la Giurgiuleşti, cu colectarea permanentă a datelor despre variaţiile de debit şi nivel. A fost stabilit un mecanism de schimb de informaţii cu colegii din România şi Ucraina. Totodată a fost crescut debitul de deversare a apei din lacul de acumulare Costeşti -Stînca de la 130 m3/s în dimineaţa zilei, la 190 m3/s.
Pe rîul Nistru nu au fost înregistrate pînă în prezent variaţii semnificative de debit şi nivel.
Şeful agenţiei de stat “Apele Moldovei”, Ion Lupu, a declarat că situaţia la zi este destul de alarmantă deoarece în multe lacuri de acumulare construcţiile hidrotehnice sunt într-o situaţie deplorabilă şi există riscul rupturilor. Totodată, meteorologii anunţă că precipitaţiile vor înceta începând cu data de 27 iunie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE