Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vrea să creeze cadrul legal necesar pentru o mai bună dezvoltare a grădinițelor din țară. Pentru a-și gestiona mai eficient bugetele, Ministerul Educației propune trecerea grădinițelor la autogestiune. Ministrul Dan Perciun a spus că în Republica Moldova este doar o grădiniță la autogestiune și că acesta este o practică bună. Potrivit oficialului, multe grădinițe vor să treacă la autogestiune, doar că nu există cadrul legal în acest sens.

„Pe domeniul grădinițelor sunt câteva probleme, formula de finanțare, statele de personal și discuțiile despre acordarea dreptului unei grădiniți de a trece la autogestiune pentru a-și gestiona mai bine bugetele. În direcția asta gândește Ministerul, să rezolvăm problema cu trecerea la finanțarea per copil și cu standardizarea statelor de personal pentru început asta sunt principalele obstacole. Avem o singură grădiniță astăzi în țară la autogestiune și din discuția cu colectivul de acolo este o practică bună și sunt multe grădinițe care ar vrea treacă la autogestiune. Nu avem cadru legal pentru asta, urmează să-l creăm”, a menționat ministrul Educației și Cercetării.

În anul 2013, școlile din R.Moldova au trecut la autogestiune financiară. Astfel, acestea primesc bani, reieșind din numărul de elevi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE