Chiar dacă Curtea de Conturi indică în rapoartele sale mari nereguli în procedurile de achiziții  la MAI, ministerul de resort continuă parctica dăunătoare de a nu respecta legea când este vorba de bani bugetari.

Fostul angajat al MAI, Alina Zbancă scrie că desi ministerul se declară un promotor al transparenței, al respectului de lege și generator de securitate, pe interior se întâmplă exact invers. Alina Zbancă invocă o  achiziție suspectă legat de sistemele de monitorizare video pe traseele naționale cu implicarea factorilor de decizie din cadrul ministerului. Ea sugerează comisiei parlamentare de profil să se autosesizeze pe acest caz, pentru că în joc sunt bani bugetari, gestionați în mod fraudulos, peste 20 de milioane de lei.

„(…)În public MAI se laudă cu mari realizări și cu agenda digitalizării pentru 2023, în umbră, MAI admite ilegalități și grave încălcări ale regulamentelor interne și ale legii. În perioada iulie - septembrie, Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI a efectuat o procedură de achiziție care a trezit multe semne de întrebare, atât angajaților, cât și agenților economici a căror participare la licitație a fost blocată de conducerea acestei instituții, prin diferite metode. Aceasta a modificat caietul de sarcini în așa fel, încât la licitație a corespuns un singur ofertant.

Obiectivul acestei proceduri a fost necesitatea extinderii și modernizării Sistemului de supraveghere a circulației rutiere (Proiect inițiat în anul 2020), prin crearea a 21 de posturi (8 posturi noi și 13 din cele existente urma să fie modernizate).

Conform contractului de achiziții, toată tehnica necesară, serviciile, lucrările de instalare și punere în funcțiune a acestor camere de monitorizare din Chișinău, dar și din Republică urma să fie livrate/prestate până la finalul anului 2022.

Mai exact, conform legii și regulamentelor în termenii stabiliți, STI trebuia să recepționeze de la Agentul economic utilajele testate,configurate/lucrările de instalare efectuate/camerele certificate metrologic și ghidurile de utilizare - înainte a să fie efectuată plata.(…)Totuși, conducerea Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, a făcut excepție de la lege și a trucat anumite procese necesare/acte semnate și alte documente care confirmau că serviciul/produsul a fost prestat, doar ca să asigure procedura de plată din bugetul Statului, a sumei de 20.743.160.00 lei, în luna decembrie 2022.

În realitate, în ziua când banii au ajuns în contul agentului economic, tehnica necesară nu era recepționată de STI, nici un post din cele 21 nu erau instalate, funcționale și testate, fapt care ne comunică despre o gravă încălcare a legislației.  Cu atât mai mult, nici până în prezent aceste lucrări nu sunt finalizate.

Despre acest subiect cunoaște ministra, responsabilii de la Guvern, oameni din conducerea Președinției, dar și alte instituții importante ale Statului. Dacă s-a intervenit în vederea verificării acestui caz nu se cunoaște. Cert este, că zilnic se fac acțiuni pentru mușamalizarea cazului și se depun eforturi enorme pentru ca acesta să nu ajungă subiectul unui dosar”,(…) a mai spus Alina Zbancă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE