Preşedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a propus în şedinţă legislativă ca televiziunea publică să ofere gratuit timp de antenă pentru publicitatea electorală. „Avînd în vedere că partidele politice nu sînt finanţate de la buget, iar alegerile parlamentare sînt un eveniment de importanţă naţională, ar fi bine ca la televiziunea publică timpii de antenă pentru concurenţii electorali să fie oferiţi gratis”, a declarat Diacov în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului de luni, 2 februarie.

Partidul Democrat din Moldova solicită ca televiziunea publică să ofere spaţiu publicitar gratis concurenţilor electorali. Transferul de putere în ţară trebuie să se producă în urma unor alegeri libere şi corecte, iar monopolizarea de-a lungul anilor a timpilor de antenă de către actuala guvernare creează condiţii inegale pentru concurenţii electorali şi compromite această idee. Privarea opoziţiei de acces la mass-media publice denaturează sensurile unor alegeri libere şi democratice.

Încercarea conducerii televiziunii publice de a impune taxe sporite pentru amplasarea publicităţii electorale reprezintă o adevărată tentativă de jaf. În condiţiile în care televiziunea publică este finanţată de la buget, din banii tuturor contribuabililor, partidele politice, care reprezintă cetăţenii şi sînt mandataţi de aceştia să le apere drepturile şi interesele, sînt în drept să beneficieze gratuit de timpi de antenă nu doar pe perioada campaniei electorale, cît şi în perioada dintre alegeri.

Potrivit lui, preţul unui minut de reclamă la televiziunile private nu depăşeşte 400 de euro pe minut, iar la televiziunea publică preţul este de 600 euro/minut. „Noi am calculat că, dacă un partid politic doreşte să aibă în campania electorală cîte două minute pe zi de publicitate la trei posturi de televiziune, trebuie să cheltuiască cîte 2500 euro pe zi. Dar la televiziunea publică, Moldova 1, dacă am brona cîte două minute, ne trebuiesc în medie circa 70 mii de euro”, a spus Diacov.

Liderul PDM a propus ca Parlamentul să examineze, în şedinţa de marţi, un proiect de hotărîre, prin care să recomande televiziunii publice să ofere gratis timpi de antenă sau cel puţin să stabilească un preţ rezonabil. Dumitru Diacov consideră că „altfel, ar însemna că statul, guvernarea, stimulează corupţia politică în R. Moldova: „Nu înţeleg de unde partidele politice pot să ia cîte 2500 euro pe zi să-şi facă reclamă. Nu trebuie folosită această perioadă ca televiziunea să se îmbogăţească”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE