Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a aprobat meniul model unic pentru sezonul vară-toamnă 2022.

Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (3 mese principale şi o gustare), deoarece instituţiile de educaţie timpurie activează în regim de 10,5 ore pe zi.

În perioada estivală, în meniu se vor regăsi fructele de sezon recomandate în alimentaţia copiilor: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, piersici, gutui. Bucatele din carne vor fi servite cu legume crude şi/sau prelucrate termic şi verdeţuri.

Totodată, gustarea a II-a a fost exclusă şi a fost introdusă cina, fiind variată și consistentă, mai sățioasă comparativ cu gustarea, propusă să fie servită la orele 16:30-17:00. Meniul-model este variat, bucatele nu se vor repeta în timpul zilei și nici în timpul săptămânii.

Micul dejun

La micul dejun, copiii vor avea parte de: paste fierte din făină integrală cu unt; tartină cu brânză cu cheag tare 45% sau cu unt; terci din crupe de mei cu lapte, din crupe de orez cu stafide, din cușcuș cu unt, din crupe de orz cu lapte, din crupe de griș cu lapte sau din crupe de arpacaș cu lapte; biscuiți fără grăsimi hidrogenizate; supă de paste integrale cu lapte; ou fiert.

Dintre băuturi, meniul va conține la dejun ceai sau lapte fiert.

Gustarea

Gustarea de dimineață conține în fiecare zi fructe proaspete sezoniere, precum cireşe, vișine, mere, prune, piersici și pere cu miez de nuci, struguri, caise.

Prânzul

Felul I: supă cu perișoare din fileu de pui; supă cu arpacaș; zeamă cu tăieţei de casă; supă cu fasole/mazăre uscată și crutoane; borș cu sfeclă roșie; supă „Țărănească” și fileu de pui; supă cu găluște din griş.

Toate bucatele de la felul I sunt însoțite de smântână tratată termic.

Felul II: dovlecei copți; pilaf din orez cu fileu de pui; pârjoale de porcină degresată; tocană din legume; carne de pui (şold dezosat) cu varză înăbușită; gulaș din carne de curcan cu legume înăbușite; peşte înăbuşit (fileu de merluciu); pârjoală din fileu de pui cu sos alb cu legume; terci din hrișcă; tocăniţă din carne de curcan şi legume la cuptor; carne de porcină/bovină degresată/cu legume la cuptor; pârjoală din fileu de peşte (fileu de merluciu) cu sos roșu cu legume; terci din orez cu unt; mămăligă cu unt. De asemenea, vor fi prezente legumele proaspete porționate (castraveți, roşii, ardei dulci) și pâinea din făină integrală.

Ce ține de băuturi, meniul-model include sucul natural fără zahăr, compotul din fructe proaspete și limonada.

Cina

Păpănaşi din brânză de vaci (tratată termic) cu gem/magiun; omletă coaptă cu roşii şi ardei dulce, semințe de in; peşte înăbuşit (fileu de merluciu) cu legume coapte la cuptor; șarlotă din brânză de vaci (tratată termic) cu mere și miez de nuci; terci din fulgi de ovăz cu stafide; covrigei fără grăsimi hidrogenizate; budincă din brânză de vaci (tratată termic) cu stafide, gem/magiun; perişoare de peşte (fileu de merluciu) în sos alb cu legume; mămăligă cu unt; coptură cu umplutură de brânză de vaci (tratată termic) și semințe de floarea-soarelui; terci din crupe de orez cu unt și stafide.

Dintre băuturi, vor fi oferite: chefir 2,5% grăsime; ceai; iaurt natural 2,5% fără adaus de zahăr și lapte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE