Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA)) Iulian Rusu a declarat că dacă se dovedește că Partidul Șor a fost finanțat ilegal, va fi radiat din registrul partidelor politice. Precizarea a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Iulian Rusu a menționat că, pentru a consolida probatoriul, procurorii CNA au solicitat de la judecătorul de instrucție aprobarea efectuării de percheziții.

„S-au colectat o serie de materiale, care sunt analizate foarte minuțios. Investigațiile continuă. Perchezițiile prin definiție, sunt măsuri care să consolideze probatoriul acumulat la momentul actual”, a declarat Rusu.

Șeful CNA a vorbit în cadrul emisiunii și despre validitatea probelor acumulate până acum.

„Decizia în ce privește pertinența probelor o ia judecătorul. Cu toate acestea, un test de admisibilitate a deja a fost aprobat de judecătorul de instrucție în momentul în care noi am prezentat probe legate de finanțarea ilegală. Au fost prezentate și unele înregistrări, în care am schimbat intenționat glasul și am blurat fețele ca să nu fie posibilă identificarea. Pentru a demonstra, cerem un arsenal și aceasta este doar o mică părticică”, a mai spus Iulian Rusu.

Directorul CNA a mai menționat că, deși în documentele Partidului Șor este trecută o finanțare de 1.6 milioane de lei, CNA a ajuns la concluzia că finanțarea reală este de 20 de milioane de lei.

„Dacă se va demonstra că a fost finanțat ilegal, conform Codului Penal, Partidul Șor va fi radiat din registrul partidelor politice”, a punctat Iulian Rusu.

„Plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Peste 3.5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, a anunțat Centrul Național Anticorupție, după ce împreună cu Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Amintim și că, deputata Marina Tauber, bănuită de falsificarea raportului financiar al Partidului Șor depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) și acceptarea finanțării formațiunii din partea unui grup criminal organizat, a fost reținută pentru 72 de ore.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE