Deputații partidului neconstituțional Șor au contestat la Curtea Constituțională modificările la Codul electoral potrivit cărora persoanele care ocupă funcții elect nu vor putea candida la alegeri pe o perioadă de cinci ani de la pronunțarea hotărârii CC.

„În sesizarea depusă la Curtea Constituțională, deputații menționează că legea adoptată de Parlament contravine principiilor democratice și ale statului de drept, în special – dreptul de a fi ales,  garantat în Constituție și în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. De asemenea, deoarece pe 7 august începe perioada electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023, autorii sesizării au solicitat suspendarea efectelor legii, pentru a evita consecințele grave iremediabile pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, se menționează într-un comunicat publicat pe pagina web a formațiunii dizolvate.

Potrivit legii care a fost votată în lectură finală luni, 31 iulie, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) în contextul „ajustării cadrului normativ intern” referitor la lichidarea partidelor politice, după ce CC a emis o hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional partidul Șor considerând-ul dizolvat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE