Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului va sistematiza mai multe propuneri legat de completarea Codului penal pe domeniul securității statului. Este vorba de combaterea riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova. Potrivit autorilor proiectului, legislația penală are nevoie de stabilirea și aplicarea unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atentează la integritatea, suveranitatea și securitatea statului reiese în contextual situației regionale complicate.

„Inițiativa legislativă abordează anumite provocări cu care se confruntă Republica Moldova de mai mulți ani și care nu erau în niciun mod reglementate în legislația noastră”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități”, a spus deputatul, Olesea Stamate.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova. Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE