Deputații PAS, Lilian Carp și Vasile Grădinaru au susținut o conferință de presă despre noile modificări propuse la Codul Penal, care vizează înăsprirea sancțiunilor în cazul construcțiilor ilegale. Inițiativa are drept scop abordarea unei probleme care se perpetuează și care afectează profund calitatea vieții în zonele urbane, în special în municipiul Chișinău.
Aceste modificări sunt motivate de nevoia de a combate numărul mare de construcții ilegale care au un impact negativ asupra vieții urbane și a dezvoltării sustenabile a orașului Chișinău.
„Construcțiile ilegale nu sunt doar o încălcare a legii, ci și o amenințare directă la adresa siguranței publice. Încălcările constau în diferite aspecte: de la depășirea regimului de înălțime și încălcarea aliniamentului stradal, până la diminuarea distanței normative dintre construcții. Aceste încălcări nu provoacă doar un disconfort vizual, ci și un risc crescut în cazul unui cutremur sau al altor cataclisme. Este esențial ca toate aceste aspecte să fie reglementate în mod corespunzător de legislație, iar cei responsabili pentru aceste încălcări să fie sancționați.” a subliniat Lilian Carp, deputat PAS.
Proiectul de lege prezentat are drept obiectiv principal înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă normele în domeniul construcțiilor, asigurând astfel respectarea drepturilor, intereselor și siguranței cetățenilor.
Noul proiect de lege propune un sistem mai strict de reglementare a construcțiilor, acoperind toate etapele procesului – de la proiectare și emiterea actelor permisive, până la execuția lucrărilor și recepția finală a construcțiilor. Orice abatere, fie că este vorba de încălcarea reglementărilor de înălțime, aliniament stradal, densitatea populației sau distanța dintre construcții, va fi supusă unei sancțiuni adecvate. În acest fel, se vor închide portițele de care beneficiază cei ce încalcă legislația, promovându-se astfel integritatea și legalitatea în procesul de construcție.
„Pentru atragerea la răspundere penală a celor care contribuie la apariția construcțiilor ilegale, este suficient faptul că pun în pericol viața, proprietatea sau alte drepturi umane. Tocmai din acest motiv am elaborat un proiect de lege de modificare a Codul penal al Republicii Moldova nr. 985 din 18.04.2002.
Modificările prevăd atragerea la răspundere penală a celor care săvârșesc:
Proiectarea ilegală a construcțiilor.
Autorizarea ilegală a construcției sau desființării construcțiilor.
Executarea lucrărilor de construcție neautorizate.
Recepţia finală a construcțiilor neautorizate sau cu încălcări.
Desigur că nu orice încălcare este pasibilă de răspundere penală, ci doar cele care sunt cele mai grave și au un risc sporit, și anume care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
Construcția este cu 5 sau mai multe nivele.
Fapta penală este una din următoarele:
depășirea regimul de înălțime;
încălcarea aliniamentului stradal
depășirea indicilor de densitate normală a populației;
diminuarea distanței normative dintre construcții;” a adăugat Vasile Grădinaru, deputat PAS.
Concret, proiectul de lege va stabili sancțiuni pentru fiecare entitate implicată în procesul de construcție care acționează intenționat sau care nu intervine pentru a opri o ilegalitate. În ceea ce privește construcțiile executate în lipsa sau cu încălcarea actelor permisive, proiectul de lege propune sancțiuni severe, care vor descuraja acțiunile sau inacțiunile ilegale.
Totodată, proiectul de lege prevede evaluarea mai eficientă și rapidă a prejudiciilor cauzate de abuzul în serviciu, în scopul pedepsirii justificate a celor responsabili. Prin urmare, noul proiect de lege va îmbunătăți în mod semnificativ capacitatea de a gestiona și reglementa fenomenul construcțiilor ilegale în Moldova.
„Acest proiect de lege vine să rezolve două probleme majore: să închidă toate ușile pentru corupție în domeniul construcțiilor și să impună sancțiuni pentru toți cei implicați în procesul de construcție ilegală”. a concluzionat Lilian Carp.