Parlamentul rectifică Legea bugetului de stat pentru anul în curs la solicitarea Guvernului. Este vorba de o redistribuire a surselor financiare pe intern. Astfel, veniturile planificate la bugetul de stat sunt mai mici decât erau planificate cu 800 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt în creștere cu 386 milioane de lei. Va crește și deficitul bugetar de la 15,59 până la 16,77 miliarde de lei .

Se prevăd alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Mai exact, sunt incluse majorări de alocații pentru fondul rutier, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale; pentru Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice în vederea acordării compensațiilor la energie; alocații pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat; alocații pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive la nivel local.

„Au fost aprobate modificari la bugetul de stat 2024 în prima lectură. Alocăm aproximativ 500 milioane lei pentru a începe în acest an construcția a 300 kilometri de drumuri regionale, care vor conecta zeci de localități și sute de mii de cetățeni”, a scris deputatul PAS Radu Marian

Documentul va fi propus plenului Parlamentului spre examinare și adoptare în lectura a doua.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE