Mandatul procurorului general interimar Ion Munteanu a fost prelungit pentru o perioadă nedeterminată, mai exact până când va fi ales un procuror general cu atribuții depline. Noile modificări la Legea cu privire la Procuratură au fost votate de Parlament. Se întâmplă în condițiile în care, în luna aprilie, expiră cele șase luni din momentul în care funcția de procuror general a devenit vacantă, adică de când Alexandr Stoianoglo a fost demis printr-un decret prezidențial.

Printr-un amendament la legea cadru interimnatul funcției de procuror general interimar este prelungit pe un termen nedeterminat implicit până la numirea în funcție a unui nou procuror general sau la încetarea suspendării din funcție a procurorului general în privința căruia a fost pornită, anterior, urmărirea penală. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege pentru interpretarea prevederilor articolului 17 alineatul (17) din Legea cu privire la Procuratură. Documentul a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De asemenea, documentul prevede că expirarea termenului maximal de șase luni de la data intervenirii vacanței funcției de procuror general nu are efect extinctiv sau rezolutoriu asupra interimatului funcției date.

De menționat că interpretarea oferită de organul legislativ are drept scop elucidarea sensului și conținutului voinței legiuitorului și este obligatorie pentru cei care aplică normele în cauză.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar efectele acestuia se aplică inclusiv în cazul unui interimat al funcției de procuror general aflat în realizare la data intrării în vigoare a documentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE