Liderii celor patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu sunt siguri că vineri, 28 august, la prima şedinţă a noului Parlament rezultat în urma alegerilor din 29 iulie, va fi aleasă conducerea Legislativului.
"Sper că vom reuşi să alegem conducerea Parlamentului. Vom reuşi sau nu, vom vedea. Eu sper că da", a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.
"Eu cred că nu contează când se va întâmpla alegerea preşedintelui Parlamentului, vineri, luni, marţi, săptămâna viitoare. Important este că oricum va fi ales preşedintele Parlamentului, vor fi formate structurile statului, iar Alianţa va guverna într-un mod democratic", a spus, la rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, a atras atenţia că "vineri va fi doar ziua constituirii Parlamentului, deşi mai sunt şi alte propuneri. Care ar fi acestea urmează de văzut", a declarat acesta fără a oferi mai multe detalii.
În acelaşi timp, liderii partidelor neagă cu toţii că în interiorul coaliţiei ar exista probleme din cauza partajarii fotoliilor, deşi liderul PLDM susţine că este gata să renunţe la funcţii importante în stat pentru a păstra alianţa, notează portalul Ştirea Zilei. Filat a menţionat că în cadrul Alianţei nu sunt probleme, ci doar anumite discuţii, deficiente, "ca în orice organism viu". Întrebat dacă liderul democrat, Marian Lupu, este "factorul de criză în coaliţie", Filat a răspuns: "Eu nu am spus că este cineva anume factor de criză, doar că PLDM nu va crea probleme".
"Nu sunt probleme. Am mai spus, Alianţa este şi rămâne beton", a declarat, la rândul său, Mihai Ghimpu.
Întrebat dacă îşi doreşte într-adevăr funcţia de preşedinte de Parlament, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus că în Alianţă se discută diferite scenarii. "Obiectivul nostru nu este că cineva, cine n-ar fi din noi patru, să se aşeze în cutare sau cutare fotoliu. Obiectivul nostru este să facem funcţională această coaliţie, ca să ajungă la guvernare şi să evităm alegerile anticipate, care sunt nedorite", a spus Lupu.
Serafim Urechean crede că informaţiile despre existenţa unor probleme în Alianţă sunt doar nişte zvonuri lansate de comunişti. "Oponentii noştri politici nu dorm şi nu întâmplător în ultimul timp, mai ales în ajunul primei şedinţe a Parlamentului, apar tot mai multe dezinformari", spune liderul AMN.
Cei patru lideri susţin că nu au fost contactaţi, separat, de reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor pentru formarea unei "coaliţii anticriză".
"Nu cred că ei au curajul să formeze numărul meu de telefon, ei îmi ştiu foarte bine opţiunea, ştiu exact ce am în plan să fac în această ţară şi cu certitudine cunosc că în planurile mele de activitate în viitor este şi tragerea la răspundere a celor care au încălcat flagrant legea, au nedreptăţit oamenii", a spus Vlad Filat.
Pe de altă parte, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat jurnaliştilor că PCRM a avut "anumite contacte" cu reprezentaţi ai celor patru formaţiuni, dar a refuzat să ofere detalii.
Anterior s-au vehiculat mai multe scheme de împărţire a funcţiilor în stat, printre care şi aceea potrivit căreia Vlad Filat va deveni preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu – şef de stat, iar premierul va fi din partea liberalilor, mai notează Ştirea Zilei.
Eşecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un preşedinte al ţării a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 29 iulie. În precedentul legislativ, comuniştii dispuneau de 60 de mandate din cele 101 ale Parlamentului, lipsindu-le astfel un singur vot pentru a-şi impune candidatul la Preşedinţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE