La 26 aprilie va avea loc o şedinţă festivă a membrilor primului parlament al Republicii Moldova în cadrul căreia urmează să fie restabilite semnăturile pe Declaraţia de Independenţă.
Parlamentul a aprobat vineri, 23 aprilie, o hotărâre în acest sens, potrivit căreia textul Declaraţiei de Independenţă urmează să fie supus semnării repetate de către membrii primului parlament, care l-au votat şi l-au semnat. În cazul deputaţilor decedaţi, sau care nu vor putea veni la şedinţă, pe noul act va fi aplicată semnătura scanată a acestora.
Actul Declaraţia de independenţă conţinea şi semnăturile deputaţilor din primul parlament care au votat Declaraţia, acest act constituind şi un obiect al patrimoniului naţional, a declarat preşedintele parlamentului Mihai Ghimpu.
Anterior, membrii Asociaţiei “Parlamentul – 90” au anunţat că Declaraţia de Independenţă restabilită va fi pusă pe un material menit să reziste cel puţin 500 de ani.
Din cei 278 de deputaţi care au semnat declaraţia de independenţă, aproape 50 nu mai sunt în viaţă. Originalul actului a ars la 7 aprilie 2009, în timpul protestelor anticomuniste.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE