După ce jurnaliștii internaționali au publicat o serie de dezvăluiri privind implicarea liderilor mondiali în afaceri prin zone off-shore și deținând companii dubioase, jurnaliștii de la Rise Moldova au venit cu o dezvăluire în ceea ce ține de legăturile offshore ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.
 
Potrivit investigației, Ion Sturza a devenit partenerul de afaceri al miliardarului român Dinu Patriciu, care a fost director general al Rompetrol Group. Sturza deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și CSI, iar director era Constantin Lutsenko. Cei doi, împreună cu Dinu Patriciu au înregistrat o companie în Insulele Virgine Britanice - Markside Holdings Limited, lichidată în 2012, dar au creat și firma Chandler Group Holdings, împreună cu Gunnar Nordsletten, fiul fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada 2000-2008.
 
„După șapte luni de la fondare, Sturza se retrage din rândul acționarilor cedând partea sa de firmă lui Lutsenko, care deținea și cel mai mare pachet de acțiuni. În 2014, au loc schimbări în rândul acționarilor, iar pachetele de acțiuni sunt trecute pe trei firme offshore, una înregistrată în Panama și celelalte două în Insulele Virgine Britanice”, se menționează în investigație.
 
Ion Sturza neagă că ar fi beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine: Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE