Acum două săptămâni, Judecătoria Centru a respins demersul procurorului privind prelungirea arestului preventiv pe un termen de 30 zile în privinţa a doi organizatori ai piramidei financiare „Mercury”, magistraţii aplicându-le măsura preventivă - arestul la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Hotărârea primei instanţe a fost contestată de către procuror, recent, însă, Curtea de Apel Chişinău a menţinut încheierea primei instanţe.
Învinuiţii, care sunt acuzaţi de practicarea ilegală a activităţii financiare şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, nu şi-au recunoscut vinovăţia în comiterea faptelor imputate şi nu au întreprins măsuri în vederea reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune.
Amintim că, acum două luni, opt persoane au fost reţinute de Procuratura Generală, de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei. În cadrul acţiunilor de urmărire penală a fost documentată activitatea ilegală a acestora, care pe parcursul anului 2015, au organizat și pus în funcțiune o schemă criminală, prin care au creat ilegal mai multe entități de tip „piramidă financiară”. Denumite „Fondul reciproc Mercury”, respectivele entităţi colectau ilegal bani de la cetăţeni şi persoane juridice, în schimbul unor pretinse dividende avantajoase.
La această etapă, procurorii au recunoscut în calitate de părţi vătămate ce au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilicite ale învinuiţilor aproximativ 30 de persoane, preponderent locuitori ai raioanelor de nord ale republicii, prejudiciul estimativ adus victimelor fiind de peste un milion de lei.
În prezent, cinci din cei opt învinuiţi sunt cercetaţi în stare de arest, iar urmărirea penală continuă în vederea identificării tuturor celor implicaţi în respectiva schemă ilegală şi tragerea lor la răspundere penală.
Pentru aceste infracţiuni, Codul penal prevede o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE