Liderul ONG-ului a făcut această declaraţie la o reuniune organizată la Chişinău de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, care au invitat şi reprezentanţi ai organelor de drept şi avocaţi parlamentari.

Activişti din mai multe ONG-uri au încercat să dea o apreciere tulburărilor din 7 aprilie de la Chişinău. După ce au reconstituit evenimentele, au ajuns la concluzia că poliţia nu a intervenit pentru a preveni devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei în timpul zilei. În schimb după lăsarea întunericului, poliţişti, în special fără uniforme, au arestat persoane care se aflau în preajma celor două clădiri. Mai mult, activiştii pentru drepturile omului au atestat cazuri când poliţia a arestat ulterior şi a torturat persoane care nici nu se aflau pe 7 aprilie în Chişinău.

Participanţii la şedinţa comună s-au ridicat în picioare în semn de compasiune faţă de persoanele care au murit sau au avut de suferit de pe urma tratamentului inuman la care au fost supuşi în comisariatele de poliţie. Gestul nu a fost susţinut de Petru Corduneanu, şeful Direcţiei generale ordine publică din cadrul Ministerului de Interne, care a fost unicul ce a rămas pe scaun.

„Când se vorbeşte despre atâtea persoane asupra cărora a fost, bunăoară, aplicată tortura, nicidecum nu putem nu să dăm o apreciere obiectivă şi acelor circa 200 de poliţişti care au suferit din cauza acţiunilor ilegale. Ministerul de Interne nicidecum nu apără torturile”, a spus ofiţerul de poliţie.

ONG-urile organizatoare: Institutul de Reforme Penale, Amnesty International Moldova, Transparency International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Fundaţia Soros-Moldova, Asociaţia Promo-Lex, „Juriştii pentru Drepturile Omului” ş.a. au decis să constituie o Alianţă Contra Torturii (ACT) în Moldova. Aceasta organizaţie neinstituţionalizată va avea drept scop crearea unui mecanism unic de prevenire a torturii.

Avocaţi independenţi şi din cadrul ONG-urilor menţionate declară că sunt gata să acorde în continuare ajutor persoanelor care au fost maltratate de poliţie. Amnesty International Moldova anunţă şi un număr de telefon la care primeşte astfel de plângeri: 0-(22)-835-808.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE