Sri Lanka şi Belarus vor avea statutul de parteneri ai Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), iar în scurt timp va fi adoptat proiectul documentului, ce va reglementa procedura de aderare la organizație a noi membri, a declarat președintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul Summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, desfășurat în perioada 15-16 iunie, în orașul Ekaterinburg (Rusia).
La lucrările celei de a 9-a reuniuni a Consiliului şefilor de stat ale țărilor membre ale OCS au participat liderii țărilor fondatoare, priecum şi preşedintele Pakistanului, prim-ministrul Indiei, Manmohan Singh şi prim-viceministrul Mongoliei, Norovin Altanhuiag. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad a sosit la summit, după ce și-a amânat vizita în Rusia, prevăzută pentru data de 15 iunie, pentru o zi, din cauza situației interne încordate generată de revoltele stradale care contestă realegerea sa în funcție, după scrutinul din 11 iunie. Iranul, India, Pakistanul și Mongolia participă în calitate de observatori.
Șefii de state membre a OCS au discutat despre rolul structurilor regionale în soluționarea problemelor globale, pozițiile controversate privind programului nuclear al Coreei de Nord, coordonarea eforturilor comune în lupta împotriva terorismului internațional şi combaterea traficului de droguri . La finalul summit-ului au fost semnate două documente: Declarația de la Ekaterinburg şi Convenţia statelor OCS împotriva terorismului.
Declaraţia, principalul document politic al reuniunii la nivel înalt, evaluează contextul internaţional actual prin prisma necesității existenței sistemului multipolar şi sporirea dimensiunii regionale în rezolvarea problemelor globale.
Documentul subliniază importanţa consolidării bazelor juridice ale relaţiilor internaţionale şi a rolului de coordonare al ONU în conflicte. De asemenea, a reafirmat angajamentul de promovare a principiilor de menţinere a păcii în contextul drepturilor egale pentru toate statele, fără excepţie, în rezolvarea conflictelor internaţionale şi regionale prin măsuri politico-diplomatice.
Aceste probleme vor fi prioritare și pentru Uzbekistan, care va deține președenția Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai în perioada 2009-2010.
Totodată, în a doua jumătate a zilei de 16 iunie, la Ekaterinburg are loc Summit-ul statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), care va aborda mijloacele de contracara a crizei financiare globale, inclusiv în cadrul G20.
În cadrul primei reuniuni oficiale a liderilor statelor BRIC, participanții au făcut schimburi de opinii vis-a-vis de probleme de importanţă majoră. Printre acestea menționăm: criza financiară internaţională, reforma instituţiilor financiare internaţionale, punerea în circulație a unei monede unice a BRIC, securitatea cerealieră, schimbările climatice, dezvoltarea dialogului între statele BRIC, participarea la summit-ul G8 care va fi organizat în luna iulie etc.
Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS) este o structură regională care are drept scopuri promovarea relațiilor de prietenie și încrederii între statele membre, colaborarea politică, economică și comercială, în domeniul tehnico-științific, energeticii, transportului, protejării mediului înconjurător, etc.
Aceasta a fost fondată în anul 2001, fiind predecesoarea grupului celor 5 de la Shanghai și după alinierea la acesta a Uzbekistanului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE