De astăzi, 17 iunie, începe cursa electorală. Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a declarat că de la ora 14.00 se începe procedura de înregistrare a concurenţilor electorali. Candidaţii independenţi şi cele 18 partide politice înregistrate la Ministerul Justiţiei se pot înscrie pe liste până la 7 iulie. Potrivit CEC, de mâine, 18 iunie, dosarele pot fi depuse între orele 9.00-16.00.
La sfârşitul fiecărei zile de înscriere va fi organizată procedura de tragere la sorţi pentru determinarea ordinii de înscriere în buletinele de vot”, a mai spus Iurie Ciocan.
Totodată, potrivit acestuia, primăriile vor prezenta listele electorale la CEC până la 6 iulie. Ulterior, acestea vor fi transmise către cele 1944 birouri electorale până la 14 iulie.
Tot astăzi persoanele cu drept de vot, care după ultima participare la alegeri şi-au schimbat locul de şedere, sunt în drept să-şi declare locul nou de şedere la organul administrării publice locale, pentru a putea fi înscrise în lista de alegători în secţia de votare corespunzător locului şederii. Termenul limită pentru depunerea declaraţiei este data de 26 iunie inclusiv.
Pentru înscriere este nevoie doar de buletinul de identitate a mai declarat Ciocan. La alegerile din 5 aprilie, au fost depuse peste 4 mii de astfel de declaraţii. 
Precizăm că de această dată, campania electorală va dura 43 de zile, iar alegerile parlamentare anticipate vor avea loc miercuri, 29 iulie. Anterior, prim-vicepreşedintele legislativului, Vladimir Ţurcanu, a precizat neoficial că ziua de 29 iulie va fi declarată zi de odihnă.

Solicitat de Politik, secretarul CEC, Iurie Ciocan a declarat că “nu este oficială această declaraţie. Este doar o intenţie deocamdată”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE