Deputatul PAS, Olesea Stamate pleacă de la șefia Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului de la 1 februarie. Ea va rămâne deputat și membru simplu în comisie. Stamate nu a fost explictă în a oferi detalii despre adevăratul motiv al plecării sale de la șefia celei mai importante comisii de profil a legislativului
„Fiecare început are și un sfârșit și cred că este momentul să fac un alt pas, să trec la o altă etapă și, respectiv, asta a fost decizia mea de a mă retrage din funcția de președinte al Comisiei, rămânând deputat activ în cadrul fracțiunii PAS și în cadrul Comisiei juridice. Urmează probabil să fie discutat la următoarea ședință a fracțiunii cine ar putea prelua funcția. Este o decizie pe care am luat-o eu analizând mai multe aspecte, inclusiv activitatea mea profesională și viața mea personală. Eu am anumite priorități ceea ce ține de creația legislativă în comisie și vreau să duc la bun sfârșit anumite procese pe care le-am început”, a declarat Olesea Stamate.
Dincolo de comentariu deputatului, mai mulți comentatori au ținut să afle care ar fi adevăratul motiv al plecării lui Olesea Stamate de la conducerea comisiei juridice a Parlamentului. Ea a făcut în ultima perioadă mai multe declarații care au venit în disonanță cu poziția partidului pe anumite proiecte sau chestiuni. Primul comentariu al deputatului a vizat o declarație scandaloasă a premierului Recean la una din ședințele recente a Guvernului unde șeful executivului a menționat numele a trei magistrați de la Curtea de Apel, care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea reprezentanților Partidului „Șansă” de la alegerile locale generale, desfășurate pe 5 noiembrie.
„Eu aș fi evitat acest lucru”, așa a comentat Olesea Stamate, acea declarație și a adăugat că „eu nu aș face așa… mai ales că este o ședință a Executivului și atunci noi vorbim de separația puterilor în stat. Puterea judecătorească este una separată chiar dacă putem să avem anumite întrebări la modul cum au fost luate sau la deciziile luate de anumiți judecători. Trebuie să setăm mecanismele în așa fel încât asemenea situații dacă apar să fie sancționate de către organele competente”, a declarat Olesea Stamate.
Tot ea a comentat și recentele discuții privind premiul bănesc oferit președintelui Maia Sandu de către primarul de Timișoara.
„ Regimul de declarare a banilor este diferit decât al celorlalte cadouri, care trebuie declarate, răscumpărate sau trecute la păstrare. Cu banii e o situație diferită. Potrivit legislației, din câte am răsfoit eu, acest lucru nu este permis. Un demnitar nu poate primi bani. Nici măcar nu pot fi catalogați banii ca și cadou. Cadourile se declară, dar banii sunt excluși din această ecuație. Nu cred că autoritățile care au oferit premiul s-au gândit la aceste subtilități. Cred că Aparatul Președintelui se gândește la o soluție”, a spus Stamate.
O opinie distinctă a avut-o Olesea Stamate și pe proiectul privind schimbarea modalității privind alegerea procurorului general. Ea a dat de înțeles că nu ar agrea inițiativa prin care un procuror general urmează să fie votat cu majoritatea de voturi din CSP, fiind exclusă metoda punctajului.
„Eu am înțeles că guvernul propune să echilibrăm un pic procedura de selecție care să ofere o mai mare transparență procesului de selectare implicit probabil combinarea procedurii prin acordarea unui punctaj și validarea prin vot eventual. Guvernul se întreabă dacă procedura prin vot nu poate da anumite erori când doi trei candidați acumulează același număr de voturi ce se întâmplă atunci și atunci ministerul propune ca membrii CSP să poată vota pentru un anumit număr de candidați, dar nu pentru toți”, a spus Olesea Stamate.
Președintele Parlamentului Igor Grosu a încercat să tempereze spiritele și a spus că, de fapt, „cererea de demisie a Olesei Stamate din funcția de președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a fost depusă pe data de 16 ianuarie.
„În contextul organizării activității parlamentare din această sesiune, voi face mai multe anunțuri și voi reveni cu detalii săptămâna viitoare”, a scris speakerul Igor Grosu, liderul PAS, pe Facebook.