politik.mdNumele fiului ex-preşedintelui RM, Vladimir Voronin, va figura într-un dosar penal. Centrul Anticorupţie a anunţat ieri, 24 februarie, că până la finele zilei procurorii anticorupţie urmau să pornească urmărirea penală pe faptul spălării de bani în baza materialelor acumulate în privinţa lui Oleg Voronin. Ofiţerul de presă al CCCEC, Angela Starinschi, a precizat pentru TIMPUL că, deocamdată, nu a fost stabilită calitatea procesuală a lui Oleg Voronin.
Voronin Jr. a dat luni explicaţii, mai bine de o oră, în faţa ofiţerilor anticorupţie referitor la sursele de alimentare a cardului bancar cu care a plătit în 2008-2009, în afara RM, mărfuri şi servicii în valoare de 67 mln. de lei, mult peste veniturile declarate de el la Fisc. CCCEC s-a autosesizat în urma unor investigaţii publicate de TIMPUL în decembrie 2009, care arată că, în mai puţin de 16 luni, Oleg Voronin a achitat în magazine, hoteluri şi alte localuri de lux de peste hotare mărfuri şi servicii de aproape 8 mln. USD, iar rulajul total al tranzacţiilor sale cu cardul bancar a fost de aproape 190 mln. lei. Drept suport pentru aceste dezvăluiri au servit descifrările de pe cardurile bancare ale lui Oleg Voronin, în a căror posesie a intrat TIMPUL.
Invocând secretul anchetei, Oleg Voronin a refuzat să spună presei ce a declarat ofiţerilor anticorupţie.
Deşi a spus că cele publicate de noi nu sunt adevărate, el a replicat că va întreba Procuratura Generală de unde au ajuns în TIMPUL informaţii care constituie secret bancar. Rugat să precizeze ce cheltuieli şi venituri a avut în perioada menţionată, Voronin Jr. a spus că nu ţine minte, lăsând să se înţeleagă că toate au fost legale. El a negat că ar controla cele mai profitabile afaceri din RM, aşa cum s-a vehiculat în presă, afirmând că este acţionar doar la „Fincombank”.
La fel ca şi tatăl său, Oleg Voronin susţine că anchetarea sa este o răzbunare a actualei guvernări: „Dacă numele meu era Pătrunjel, nu eram la CCCEC”.
Conform Codului Penal (art.243), infracţiunile de spălare de bani în proporţii deosebit de mari sunt pedepsite cu închisoare pe un termen de până la zece ani.
Precizăm că astăzi, 25 februarie, CCCEC convoacă o conferință de presă unde va anunța dacă a fost sau nu pornită urmărirea penală a milionarului Oleg Voronin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE