Locuitorii capitalei aveau toate şansele să aibă apă conform unui grafic şi să nu mai poată beneficia de serviciile troleibuzelor şi autobuzelor. Majorările tarifelor la apă şi canalizare, dar şi la transportul public urban sunt absolut justificate în condiţiile în care întreprinderile Apă-Canal, Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze ar putea falimenta, a explicat consilierul municipal Oleg Cernei pentru „Vocea Basarabiei”.
Cât priveşte decizia recentă a CMC, Cernei susţine că înainte de a fi votată au fost efectuate analize minuţioase ale situaţiei din serviciile vizate. “Astfel, a cincea parte din populaţia municipiului - 120 de mii de angajaţi ai Procuraturii, Serviciului Informaţii şi Securitate, poliţiei, veterani ai Armatei Sovietice cu pensii de peste 3 mii de lei, precum şi invalizi, pensionari şi alte categorii de persoane, beneficiază de transport urban gratuit. Municipalitatea achită din buzunarele locuitorilor capitalei 145 mil.lei pentru transportul gratuit al tuturor acestor categorii de persoane”.
Ultima scumpire în transportul public a fost operată de CMC încă în 2006, dar de atunci tariful la curentul electric a crescut cu 40 la sută, s-au scumpit de mai multe ori piesele de schimb etc. Preţul de cost al unei călătorii în autobuze este de 4,75 lei, pasagerii achită 2 lei, iar bugetul municipal acoperă diferenţa, care ajunge la 75 mil.lei.
Cât priveşte Regia Apă-Canal, la momentul adoptării deciziei de majorare a tarifelor aceasta risca să fie deconectată de la energia electrică din cauza datoriei de 10 mil. de lei, iar angajaţii ei activau doar 4 din 7 zile pentru a face economii pe baza salariilor.
„Faptul că oamenii nu pot achita facturile este generat de politica nocivă a guvernării comuniste care a oferit salarii şi pensii foarte mici. În mod normal, salariile trebuie să fie atât de mari ca facturile să fie achitate din 20 la sută din salariu”, a mai spus consilierul municipal.
Amintim că săptămâna trecută, aleşii locali au adoptat decizia de mărire a tarifului la apă şi canalizare cu 80% şi dublarea preţului pentru călătoriile în transportul public.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE