Textul prevede o creştere cu 3,4% a remuneraţiei acordate militarilor, respectiv cu o jumătate de punct procentual mai mult decât solicitase inițial Departamentul Apărării.
6,7 miliarde de dolari sunt prevăzuți finanţării vehiculelor rezistente la explozia minelor - Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) - respectiv cu 1,2 miliarde dolari mai mult decât solicitase administraţia.
7,5 miliarde vor fi cheltuiți pentru antrenamentul şi echiparea armatei şi poliţiei afgane. În domeniul apărării antirachetă, textul prevede finanţarea agenţiei americane pentru apărarea antirachetă, în valoare de 7,8 miliarde de dolari, adică exact cât solicitase administraţia Obama.
Printre programele anulate de congresmeni, după cum solicitase administraţia, se numără construirea avionului de vînătoare F-22 de către companiile Lockheed şi Boeing, din care au fost deja fabricate 187 de unităţi.
Legea bugetului conţine şi dispoziţii privind transferarea unor deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul SUA, pentru a fi judecaţi în anumite condiţii. Ea reformează, de asemenea,  controversatele tribunale militare excepţionale, care au misiunea de a judeca suspecţii de terorism. Astfel, mărturiile obţinute prin constrîngere vor fi interzise.
Textul solicită, în acelaşi timp, sancţiuni împotriva Iranului, în cazul în care diplomaţia nu reuşeşte să determine Teheranul să-şi reconsidere programul nuclear. O dispoziţie cere preşedintelui american să prezinte, pînă la 31 ianuarie, un raport asupra discuţiilor demarate cu Iranul asupra dosarului nuclear.
De asemenea, sunt introduse dispoziții în legislaţia privind infracţiunile asociate unei discriminări în baza religiei, rasei, culorii pielii sau originii naţionale. Noile prevederi includ şi protecţia pe criterii de sex, orientare sexuală, identitate sexuală, handicapuri fizice sau mentale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE