colajAstăzi a avut loc o nouă rundă de discuții între reprezentanţii politici în reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, anunță Politik.md. Este prima întâlnire între Victor Osipov şi noul șef al departamentului de externe din stânga Nisturlui, Vitalii Ignatiev, după ce Nina Ștanski a renunțat la funcție.
În cadrul întrevederii au fost continuate discuţiile pe marginea subiectelor actuale, principalul fiind asigurarea liberei circulaţii a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Victor Osipov a reiterat faptul că autoritățile de la Chişinău întreprind toate măsurile necesare pentru a elimina obstacolele în calea liberei circulaţii atât a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cât şi a bunurilor. Asta pe când Tiraspolul, în ultima perioadă de timp a înăsprit „regimul migraţional” dar şi infrastructura posturilor de control din Zona de Securitate și a blocat circulaţia pentru mai mulţi cetăţeni.
În contextul celor enumerate, reprezentantul Chişinăului a solicitat revizuirea politicilor sectoriale în domeniul liberei circulaţii, precum şi a îndemnat Tiraspolul să susţină această iniţiativă.
Un alt subiect discutat a fost circulaţia unităţilor de transport „cu numere de înregistrare transnistrene” la traversarea frontierei de stat moldo-ucrainene. Victor Osipov, a menţionat că nu există careva noi prevederi în acest sens şi a subliniat repetat că această măsură reprezintă o conformare la normele internaţionale corespunzătoare care funcţionează şi la celelalte puncte de trecere a frontierei.
De asemenea, Tiraspolul a fost atenţionat asupra obligaţiei de a respecta certificatele internaţionale de asigurare obligatorie auto (cartea verde), având în vedere practicile de impunere a asigurărilor suplimentare pentru conducătorii auto din alte ţări, cei mai mulţi fiind din Ucraina, iar consecinţele nerespectării angajamentelor internaţionale asumate de Republica Moldova vor atrage costuri suplimentare pentru conducătorii auto din Transnistria dar şi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest, sens, interlocutorii au convenit asupra abordării şi soluţionării acestor subiecte în cadrul grupului de lucru sectorial pentru transport auto, ce va avea loc săptămâna viitoare.
La întâlnire s-a discutat și despre cazul lui Maxim Kuzimiciov, reținut pe teritoriul Greciei. Victor Osipov a menționat că autorităţile moldoveneşti, inclusiv prin intermediul misiunii diplomatice de la Atena, monitorizează situaţia cetăţeanului respectiv, în privința căruia se așteaptă ca autoritățile grecești să adopte decizia de extrădare. Într-un sens mai larg, partea transnistreană a ridicat din nou problema dosarelor penale „mutuale”, unul dintre principalele obstacole în cadrul procesului de negocieri.
Reprezentantul Chișinăului a reiterat necesitatea de a rezolva problema terenurilor de după traseul Camenca- Tiraspol aparținând locuitorilor raionului Dubăsari, cărora le este îngrădit accesul și posibilitatea de a le prelucra. Partea moldovenească a propus examinarea subiectului dat în cadrul grupului de lucru pe probleme economice. Acest grup urmează să se întrunească în săptămâna următoare și va examina și alte chestiuni economice, cum ar fi măsurile de facilitare a comerțului exterior pentru întreprinderile transnistrene.
În finalul întrevederii s-a discutat posibilitatea de a organiza Conferința bavareză în acest an - o oportunitate de a consolida încrederea între Chișinău și Tiraspol – care depinde de faptul, dacă se va reuși pregătirea unor înțelegeri importante între părți.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE