O prevedere controversată va fi înscrisă în Constituția Franței. Astfel, statul francez va înscrie libertatea de a recurge la avort în Constituţie, a anunţat duminică preşedintele Emmanuel Macron pe reţelele sociale, relatează AFP și Agerpres.

Un proiect de lege în acest sens va fi „prezentat în Consiliul de miniştri până la sfârşitul anului”, astfel încât "în 2024 libertatea femeilor de a recurge la întrerupere voluntară de sarcină (interruption volontaire de grossesse/IVG - n. r.) va fi ireversibilă”, a menționat Macron.

Şeful statului francez şi-a luat acest angajament pe 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeii, răspunzând îngrijorărilor provocate de anularea, în urmă cu un an şi jumătate, a decretului care garanta dreptul la avort pe întreg teritoriul SUA.

Emmanuel Macron şi-a reafirmat pe 4 octombrie dorinţa de a-şi îndeplini această promisiune.

„Mi-am exprimat dorinţa, pe 8 martie, să putem ajunge la un text care să pună de acord punctele de vedere între Adunarea naţională şi Senat şi să permită convocarea unui congres la Versailles”, a subliniat şeful statului francez.

Spre deosebire de o propunere de iniţiativă parlamentară, un proiect de lege de revizuire a Constituţiei nu trebuie neapărat supus la final unui referendum, putând de asemenea să fie aprobat de o majoritate de trei cincimi a celor două camere ale parlamentului reunite în congres.

În Franţa, dreptul la IVG este în prezent recunoscut de o lege ordinară din 1975 şi o înscriere în Constituţie ar complica orice tentativă viitoare a legislativului de a-l suprima sau de a-i aduce atingere în mod grav, susţin apărătorii iniţiativei. Potrivit unui sondaj din noiembrie 2022, aproape nouă francezi din zece (86%) sunt favorabili înscrierii dreptului la IVG în constituţie. Publicate în septembrie, ultimele date oficiale menţionează un număr în creştere de IVG-uri în 2022 (234.000) în Franţa după doi ani de scădere legată de pandemia de COVID-19.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE