La Parlament a avut loc o nouă rundă de consultări pe marginea proiectului de modificare a Codului Muncii, Legii cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public și a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Esența modificărilor este de a oferi femeilor dreptul să muncească în perioada concediului de maternitate și, totodată, să beneficieze de indemnizația de maternitate. Proiectul a fost elaborat de către Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din Legislatura a XI-a, din care fac parte atât reprezentante ale majorității parlamentare cât și ale opoziției.

La consultările de astăzi, moderate de parlamentara Marina Morozova, au participat reprezentanți ai Guvernului, sindicatelor, societății civile, structurilor de forță și ai partenerilor de dezvoltare, cu asistența cărora a fost elaborat acest proiect de lege. 

Marina Morozova a reiterat că inițiativa legislativă urmărește două obiective importante: păstrarea dreptului femeii de a beneficia de indemnizația de maternitate în situația în care decide să muncească în timpul concediului de maternitate și determinarea cuantumului indemnizației respective în baza venitului soției sau a soțului, în funcție de cine are un salariu mai mare.

„Dorim ca femeia, dacă dorește și dacă nu există riscuri pentru sănătatea sa și a fătului, să poată avansa în carieră. Este un proiect în interesul profesional al femeilor din țara noastră”, a argumentat deputata.

Parlamentara a mulțumit participanților la consultări pentru propunerile făcute, care vor contribui la definitivarea proiectului conform așteptărilor și necesităților beneficiarelor acestei inițiative legislative. Proiectul urmează a fi aprobat în cea de-a doua lectură.

„Printre cele mai mari preocupări pentru noi, ca parlamentari, este identificarea soluțiilor de suport pentru familii, pentru mame și copii. Vom continua să îmbunătățim legislația ca familiile din țara noastră să fie protejate, iar natalitatea să fie în creștere”, a punctat Marina Morozova. 

14.12.2022 Consultări pe marginea proiectului pentru modificarea Codului muncii și Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE