Solicitat de Agenţie, şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti, Victor Andruşca, a specificat că nava de tip GENERAL CARGO a fost capturată în timp ce se afla în marș din portul Oran (Algeria), în rezultatul operațiunii comune între autoritățile antidrog din mai multe state (Spania, Italia, Franța, Turcia), cu suportul informațional al organelor de forță din Republica Moldova și Agenției Navale a Republicii Moldova.

Pentru moment, nava și echipajul ucrainean se află sub arest în portul Cartagena (Spania).

Andrușca a specificat că potrivit prevederilor tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în dependență de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

La momentul actual, Agenția Navală a Republicii Moldova, în comun cu autoritățile de forță din Republica Moldova țin legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava.

Presa internaţională a anunţat că nava comercială „ELG” a fost acostată luni, 17 iunie, în largul coastei Cartagena, în apropierea regiunii spaniole Murcia, după ce vasul de 79 de metri,  era deja căutat de poliția spaniolă în baza informațiilor primite din partea ofițerilor din Turcia, Franţa şi Italia. Drogurile depistate la bord erau ambalate în 350 de pachete de mari dimensiuni şi ascunse în interiorul navei.

Acesta este al doilea incident cu o navă sub pavilion moldovenesc care transportă droguri, reţinută de autorităţile spaniole. În 2018, un remorcher de model ”Breath” sub pavilion moldovenesc, cu 1,4 tone de cocaină la bord, a fost reținut în apropierea insulelor Canare. 

Şeful Căpităniei Portului Giurgiuleşti a specificat că, în prezent, sub pavilionul Republicii Moldova navighează 300 de nave, dintre care 120 maritime. În ultimii ani, peste 160 de vase maritime au fost radiate din Registrul de Stat al Navelor pentru diverse încălcări ale legislaţiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE