Parlamentul a ales noul Guvernator al Băncii Naţionale (BNM). Cu votul majorităţii democrate, Dorin Drăguţanu a fost numit în calitate de Guvernator, vineri, 6 noiembrie.
Deputaţii comunişti au refuzat să susţină candidatura acestuia pe motiv că “această funcţie este prea importantă pentru ca în această perioadă de criză să fie deţinută de o persoană fără nume notoriu în domeniul bancar”, a explicat deputatul comunist Grigore Petrenco.
Totodată, deputaţii comunişti l-au luat la întrebări pe Drăguţanu, insistând, în mod special asupra cetăţeniei deţinute de acesta. Drăguţanu a dat asigurări că deţine doar cetăţenia R. Moldova şi că nu a colaborat cu serviciul de securitate al României, aşa cum i-au imputat deputaţii comunişti.
“Eu nu deţin paşaport românesc, iar pe cel moldovenesc, puteţi verifica, îl schimb de două ori pe an deoarece călătoresc mult şi am nevoie de vize”, a răspuns Drăguţanu.
Maria Postoico a ţinut să afle ce legătură de rudenie există între Guvernator şi preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. “Vreau să ştiu dacă sunteţi nepotul lui Dorin Chirtoacă sau al lui Mihai Ghimpu”, a întrebat aceasta.
“Nu este nepotul meu, dar cât priveşte nepoţii, eu vă asigur că în decurs de un an vă voi prezenta lista cu toţi nepoţii deputaţilor comunişti angajaţi în mai ales l avamă, în poliţie şi alte funcţii importante”, a declarat Ghimpu.
Întrebat despre priorităţile sale în calitate de Guvernator, Drăguţanu a precizat că urmăreşte “stabilitatea preţurilor, ţinerea sub control a cursului valutar şi deblocarea creditării sectorului real”.
Dorin Drăguţanu are 35 de ani, este căsătorit, are doi copii şi cunoaşte patru limbi străini (rusa, engleza, franceza, sârba). Este absolvent al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi, facultatea de economie, specializare Finanţe şi Bănci.
Din 2005 până în prezent, Drăguţanu deţine funcţia de director în departamentul de audit al companiei „PricewaterhouseCoppers” din Serbia. Activitatea profesională şi-a început-o în anul 1996 în Banca Comercială „Bankcoop”, sucursala Chişinău.
Amintim că funcţia de guvernator al BNM a fost declarată vacantă la 2 octombrie, după ce fostul guvernator, Leonid Talmaci, care a condus timp de 18 ani BNM, a depus cererea de demisie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE