Comportamentul la conferinţa de presă demonstrează că Vladimir Voronin tratează oamenii cu care a lucrat ca pe nişte slugi proaste. Drept exemplu serveşte calificativul de „merzaveţ", dat lui Gheorghe Gorincioi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care l-a slujit şi i-a îndeplinit toate indicaţiile, a declarat la postul de radio „Vocea Basarabiei" analistul politic, Petru Bogatu.
„Ponegridu-l pe Marian Lupu, Voronin se demască ca un personaj iresponsabil şi deloc deştept, care nu mai judecă şi îşi doreşte cu orice preţ să revină la putere", spune Bogatu. Potrivit lui, discursul lui Voronin a demonstrat că PCRM este o entitate anacronică, o forţă primejdioasă, care nu respectă regulile democratice. „Noua guvernare trebuie să se debaraseze de acest gunoi, PCRM, care este o formaţiune criminală, a înşelat oamenii, a împărţit societatea după criterii etnice, a uzurpat puterea", spune Bogatu.
Un alt lider de opinie, Nicolae Negru, spune că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să stopeze eforturile de dialog cu PCRM, acestea fiind inutile, şi să întreprindă alte acţiuni legale pentru a debloca situaţia politică. Negru spune că însăşi PCRM recunoaşte că amăgeşte electoratul, folosind un brand, secerea şi ciocanul, care nu-i reprezintă. „Statul trebuie să pună capăt acestor acţiuni ilicite. Există temei legal ca simbolurile comuniste să fie interzise, trebuie arătată adevărata faţă a comuniştilor, care au monopolizat ramuri ale economiei, au supt seva din populaţie", spune Nicolae Negru.
Ambii analişti afirmă că PCRM nu este o forţă democratică, dar o forţă antisistem, care a ucis oameni, a introdus cenzura, nu a respectat drepturile omului, independenţa justiţiei, a administraţiei publice locale, a hărţuit oameni politici.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE