În urma verificărilor apometrelor a peste 630 de apartamente din Chișinău, S.A. „Apă-Canal Chișinău” (ACC) si Direcția generală locativ-comunală au depistat nereguli de mii de meri cubi de apă, care nu au fost declarați de către consumatori.

Este vorba despre un caz de pe Voluntarilor 12, când proprietarul nu achita corect deja de mai mulți ani factura pentru apă, acumulându-se un volum de 500 de metri cubi nedeclaraţi. Un alt caz s-a înregistrat pe str. Hîncești 2, ap. 31. De această data, proprietarul are un volum de apă nedeclarat de aproape 250 de metri cubi.
 
Restul apometrelor fie: aveau termenul verifcării metrologice expirat, fie nu erau sigilate sau montate cu abateri. Toate aceste nereguli demonstrează, că sunt zeci de consumatori care nu facturează corect volumul de apă cheltuit. Astfel, volumul nefacturat depăşeşte cu mult media lunară de consum, fiind depistaţi și consumatori, care nu au declarat circa 500 de metri cubi de apă.
 
Directorul S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev susține că „fiecare consumator este obligat să introducă datele de pe contoarele de consum de apă în facturile de plată, însă nu toţi o fac conştiincios”.
 
În urma controalelor efectuate au fost inventariate peste 1240 de apometre, dintre care doar 20% de contoare corespund cerințelor tehnice. Contoarele de apă trebuie verificate o dată la 5 ani, iar tipurile apometrelor să corespundă Registrului de stat al Serviciului de standardizare și metrologie. Rezultatele lucrărilor de inventariere vor servi drept bază în procesul de contractare directă a serviciilor de apă și canalizare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE