Un șir de nereguli au fost depistate de către auditori în cazul procurării bunurilor în sectorul medical. În urma unui audit efectuat de către specialiștii de la Curtea de Conturi s-a descoperit că șefii de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală au procurat un șir de aparataje, fără a respecta legislația privind achizițiile publice.
Astfel, Centrul în cauză a procurat în 2014 un set de tahnică de diagnostic în valoare de aproximativ 50 mln de lei, dar fără acoperire financiară. Straniu este faptul că licitația s-a desfășurat la 24 noiembrie, iar la 26 noiembrie, adică în 2 zile, contractul de achiziții deja a și fost semnat. În același timp, potrivit auditorilor, s-a decis luarea unui credit bancar, astfel că pe 4 februarie a anului curent contractul de credit a fost semnat.
„La Centrul de Diagnostic s-au constatat 2 cazuri de intocmire formala a documentelor aferente procedurii de achizitie, dar in multe cazuri nu se respecta semnarea unor declaratii privind impartialitatea membrilor din grupurile de lucru si nu intotdeauna se intocmesc procesele verbale”, a specificat raportorul de la Curtea de Conturi.
O altă ilegalitate depistată de auditorii Curții de Conturi este faptul că în unele cazuri din domeniul Sănătății, contractele de achiziții deja sunt semnate cu mult înainte de data anunțării concursului. Astfel, într-un caz s-a depistat că un contract de achiziții a fost semnat cu 19 zile înainte de invitarea participanților la concurs, iar în alt caz bunurile deja fuseseră livrate înainte de a fi întocmit procesul verbal cu privire la licitație.  
Referitor la Centrul de Diagnosticare Medicală, a fost înregistrat un caz de procurare a utilajului medical, când s-a achitat un avans fără ca utilajul să ajungă la destinație. Asta deși plata trebuia să fie efectuată abia după punerea în aplicare a utiljalui. Tehnica a ajuns cu întârziere de câteva luni, iar în toată acea perioadă Centrul achita dobânda bancară pentru creditul luat ca să procure utilajul în cauză. „Acest lucru a dus la mari pierderi financiare ale instituției”, se menționează în raportul auditorilor.
De asemenea, ei au atras atenția că Centrul sus-menționat a achziționat servicii de spălătorie și curățenie de la o companie, în lipsa vreunui studiu de fezabilitate.
Misiunea de audit a avut ca scop verificarea acțiunilor de achiziții publice pentru anii 2014-2015, iar autoritățile selectate pentru verificări au fost reprezentative, din diverse sfere de activitate. 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE