Conform ziarului “Kommersant” de la Moscova, România se pregăteşte să absoarbă R. Moldova după intrarea în vigoare a legii privind redobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o din cauza invaziei sovietice.
“Vor fi înfiinţate oficii suplimentare în regiunile de est ale României pentru acordarea cetăţeniei, iar cheltuielile au fost incluse deja în proiectul de buget”, arată “Kommersant”. “Numărul solicitanţilor de cetăţenie română a crescut după ce România a intrat în UE. Atunci Bruxelles-ul şi-a manifestat îngrijorarea faţă de acţiunile Bucureştiului. Încă în etapa de discutare a amendamentelor legislative, Comisia Europeană a considerat “îngrijorătoare” intenţiile României”, scrie ziarul rus.
Autorităţile române nu au ţinut seama de temerile de la Bruxelles. “Obligaţia politică şi morală a românilor este să lupte pentru ca familiile noastre de pe malul de est al Prutului să se întoarcă acasă, în Europa”, a spus Traian Băsescu în Parlamentul European. “Puterea actuală de la Chişinău are o atitudine mai înţelegătoare faţă de aspiraţia cetăţenilor de a obţine cetăţenia română, care le permite să călătorească în UE”, adaugă “Kommersant”.
Aşa a spus şi premierul Vlad Filat la Bucureşti. Chişinăul nu se teme nici de anexare. “Conform statisticilor româneşti, până în prezent, cetăţenia română au obţinut-o doar 120 mii de locuitori din R. Moldova”, a spus Andrei Popov, membru în Comisia de politică externă şi integrare europeană din Parlamentul de la Chişinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE