Partidul Naţional Liberal (PNL) va participa la referendumul constituţional din 5 septembrie, deoarece consideră că, în actualul context, acesta reprezintă unica soluţie de ieşire din criza politică. Poziţia a fost lansată, marţi, 17 august, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit declaraţiei PNL, “alegerea şefului statului de către Parlament ar fi fost un pas înainte, în contextul consolidării şi dezvoltării sistemului parlamentar, însă, acum suntem alături de forţele politice ce optează pentru o ieşire din impasul politic şi constituţional pe calea alegerii şefului statului prin vot direct”.
Preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că partidul său va avea un candidat la funcţia de şef al statului şi nu exclude că ar putea fi înaintată de către Congres pentru acest post.
Anatol Revenco, vicepreşedintele PNL, susţine că după alegerea şefului statului de către popor, PNL va propune să fie elaborat un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei. 
“Optăm pentru un executiv monocefal, cu atribuţii simbolice pentru Preşedinte, ce ar exclude din start confruntările dintre acesta şi prim-ministru. De asemenea, şeful statului nu trebuie să aibă dreptul la iniţiativă legislativă şi prerogative de decidere asupra politicii externe a statului”, a menţionat Revenco.
În acelaşi timp, PNL propune extinderea atribuţiilor prezidenţiale doar în situaţii excepţionale şi sugerează examinarea eventualităţii introducerii funcţiei de vicepreşedinte.
Având în vedere situaţia economică dificilă din societate şi necesitatea unui vot consolidat pentru forţe capabile de a depăşi criza de sistem, PNL opteată pentru amânarea alegerilor parlamentare şi comasarea lor cu alegerile locale, se mai arată în Declaraţia PNL.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE