Ministerul rus de Externe a declarat joi, 5 august, că recentul decret al preşedintelui interimar al Republcii Moldova, Mihai Ghimpu, privind conferirea 'Ordinului Republicii' membrilor Grupului 'Ilaşcu' pune în pericol stabilitatea pe Nistru.
'Decretul urmăreşte clar justificarea acţiunilor naţionaliştilor în zilele războiului fratricid din 1992 de pe Nistru' - se spune într-o declaraţie a diplomaţiei de la Moscova, citată de ITAR-TASS şi Agerpres. 'Este cunoscut faptul că justiţia moldoveană a suspendat în decembrie 2000 ancheta în dosarul grupului Bujor condus de Ilie Ilaşcu, dar acţiunile lor sunt cunoscute, sunt martori în viaţă', adaugă MAE rus.
Instituţia diplomatică rusă mai scrie că 'Moscova aşteaptă ca plângerea făcută în iulie 2003 la CEDO /Curtea Europeană pentru Drepturile Omului/ de către cetăţeana rusă Liudmila Gusar, al cărei soţ Aleksandr Gusar, a fost bestial ucis de membrii grupului, va fi luată în discuţie şi că dreptatea va triumfa'.
Până atunci, afirmă Ministerul de Externe de la Moscova, 'Rusia, care este mediator în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, constată cu îngrijorare intensificarea unor semnale alarmante despre accentuarea unor tendinţe periculoase în mediul politic al Moldovei, care subminează eforturile de restabilire a încrederii şi stabilităţii pe Nistru'.
Mihai Ghimpu, a semnat la 2 august decretul privind conferirea 'Ordinului Republicii', cea mai mare distincţie de stat din Moldova, foştilor deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac. Aceeaşi distincţie i-a fost acordată şi lui Ştefan Urâtu, şi el fost deţinut al regimului de la Tiraspol împreună cu Grupul Ilaşcu, şi fost preşedinte al Comitetului Helsinki din Moldova, în prezent deputat în parlamentul de la Chişinău.
 Decretul subliniază că distincţiile au fost conferite 'în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional instalat în raioanele de est ale ţării'.
La 2 iunie 1992, 33 de patrioţi români au fost arestaţi la Tiraspol de către serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, 5 dintre aceştia fiind judecaţi de o instanţă neconstituţională şi condamnaţi - Andrei Ivanţoc - 15 ani de detenţie, Tudor Petrov-Popa - 15 ani de detenţie, Alexandru Leşco - 12 ani de detenţie, Petru Godiac - 2 ani de detenţie, Ilie Ilaşcu - condamnat la moarte prin împuşcare. Vina lor a constat că s-au declarat români, ei sacrificându-şi pentru acest crez libertatea, sănătatea, familiile.
Au fost eliberaţi unul câte unul din detenţia ilegală din Transnistria - Ilie Ilaşcu după 9 ani de închisoare, Alexandru Leşco - după 12 ani, Andrei Ivanţoc - după 15 ani şi Tudor Petrov-Popa - tot după 15 ani.
În iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu, cerând eliberarea imediată a celor doi membri ai Grupului care mai rămăseseră la acea dată în detenţie, hotărâre care nu a fost respectată, în pofida numeroaselor apeluri venite din partea organismelor şi organizaţiilor internaţionale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE