După ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la sediul ministerului rus de externe unde a fost informat despre decizia Moscovei de a-l declara persona non-grata pe un angajat al misiunii noastre diplomatice din Federația Rusă, MAE de la Chișinău a venit cu o reacție

Diplomatul moldovean, care a fost declarat persona non grata la Moscova, activa în cadrul Secției consulare a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Cel puțin asta a sugerat ministrul de Externe, Mihai Popșoi, notează realitatea.md

Oficialul a mai spus că în cadrul misiunii diplomatice de la Moscova activează aproximativ cinci persoane.

„Sigur, declararea unei persoane non grata nu contribuie la îmbunătățirea activității unei misiuni diplomatice, dar este rezultatul relațiilor extrem de complicate pe care le avem cu Federația Rusă. (…) Suntem la cel mai jos punct din istoria relațiilor noastre diplomatice în cei 32 de ani. (…)

Federația Rusă a ales să răspundă într-un fel, mod, simetric, în oglindă. Cine este diplomatul care urmează să revină la Chișinău? Nu cred că ajută să facem publice aceste informații. Cert este că noi vom continua să oferim servicii atât consulare, cât și activitatea diplomatică a misiunii noastre de la Moscova continuă, chiar dacă avem această pierdere. Este totuși un angajat din cadrul consulatului, da? Asta pune în dificultate serviciile pe care le prestăm, dar vom ajusta portofoliile celor rămași, așa încât să putem presta servicii cetățenilor noștri și să putem valorifica pe cât se poate mandatul misiunii de la Moscova”, a precizat Mihai Popșoi.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 29 martie curent, la Ministerul rus de Externe, pentru a i se exprima protestul categoric față de decizia autorităților de a expulza un diplomat rus și neadmiterea participării în persoană a reprezentanților Federației Ruse la sesiunea conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Adițional, Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova în Rusia, mai menționează responsabilii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE