Moldovenii vor să-şi aleagă singuri preşedintele. Aşa arată datele unui studiu lansat de IDIS “Viitorul”, miercuri, 2 decembrie. Potrivit sondajului, 3 din 4 persoane ar vota pentru alegerea directă a preşedintelui, în timp ce 56% din populaţie se opune deschis organizării unui scrutin anticipat.
Însă, dacă ar fi organizate alegeri anticipate, PCRM rămâne formaţiunea cu cel mai înalt rating: PCRM – 33%, PDM – 14%, PLDM – 11%, PL – 10%, AMN – 2%, circa 11% – nu ar vota în general, şi restul, 19% sunt indecişi. Astfel, partidele – componente ale AIE ar deţine împreună circa 35%, iar PCRM – 33%.
Studiul mai atestă o decădere a lui Voronin din topul politicienilor. Astfel, Marian Lupu, care întruneşte circa 16,3%, l-a depăşit pe ex-preşedinte Vladimir Voronin, cotat cu 15,8%. Voronin este urmat de Prim Ministrul Vlad Filat (7,6%), primarul Dorin Chirtoacă (4,9%) şi speakerul Parlamentului, Mihai Ghimpu (2,1%).
Sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, pe un eşantion de 1085 persoane, din 67 de localităţi, cu vârsta de 18 ani şi mai mult. Datele au fost colectate în perioada 2 – 11 noiembrie 2009. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE