În timp ce Guvernul caută soluții de reducere a consumului de resurse energetice, inclusiv gaze naturale, se pare că populația Moldovei și agenții economici deja sau conformat la noile realități și și-au redus substanțial consumul. Este opinia economistului Veaceslav Ioniță.

”Conform datelor oficiale ale Moldova Gaz, în trimestrul II din 2022, consumul gazelor naturale din Republica Moldova a fost de 98,5 milioane m3, valoare minimă din ultimii 9 ani. Comparativ cu 2021, când a fost înregistrat un record absolut al consumului de gaze naturale, în 2022 consumul s-a redus cu 76,8 milioane m3 sau 44%”, spune Ioniță.

Reducerea din acest an se datorează în cea mai mare parte scăderii din luna aprilie, dar și în restul lunilor a fost înregistrată scădere semnificativă de consum comparativ cu anul precedent.

”Consumul din acest an a fost cu 30 milioane m3 sau 23% mai mic decât media din precedenții 8 ani. Este prematur să facem careva concluzii, dar cel mai probabil asistăm la un proces de adaptare a populației și a agenților economici la noile prețuri”, mai spune expertul.

În prezent, populația procură 38% din toate gazele naturale furnizate de Moldova Gaz. Ponderea consumului populației a crescut cu 33% în ultimii 8 ani. În 2014, consumul populației constituia doar 28% din totalul consumului de gaze naturale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE