Guvernul se pregătește pentru negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. În interiorul guvernării se duc acum discuții care instituție va prelua negocierile de aderare. În alte state, acest proces a fost transferat de la Ministerul de Externe la cancelarii, în oficiul prim-ministrului sau către unități create special pentru negocierile cu UE, notează deschide.md

Secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel, a declarat , recent, pentru Europa Liberă că, deocamdată, nu este clar dacă această responsabilitate îi va reveni Cancelariei de Stat.

„Evident, se discută planuri de viitor cum de organizat negocierile, dar, la moment, nu este o formulă concretă și nu este una prioritară, pentru că noi ne axăm pe livrare de conținut”, a declarat secretarul de stat.

Băluțel susține că toată arhitectura administrativă a Guvernului este concentrată acum pe deschiderea negocierilor din toamnă.

„Încercăm să fortificăm capacitățile prin a aduce mai mulți oameni în Ministerul de Externe, dar și în alte ministere, pe poziții sectoriale, care s-ar ocupa de integrarea europeană”, a precizat oficialul.

Fostul negociator-șef pentru integrarea României, Vasile Pușcaș, va veni în toamnă la Chișinău pentru a instrui funcționarii moldoveni în acest sens, a spus consilierul Ministerului de Externe, Igor Zaharov

Potrivit lui, în luna septembrie, Pușcaș va oferi training-uri pentru mai mulți funcționari publici și demnitari, inclusiv miniștri.

Vasile Pușcaș a fost, în anii 2000-2004, ministru delegat în guvernul Adrian Năstase și negociator-șef al României cu UE.

În luna octombrie, Comisia Europeană va publica raportul final privind modul în care R. Moldova a îndeplinit cele nouă condiții pe care le-a primit acum un an, odată cu statutul de țară candidată la aderare și care sunt esențiale pentru deschiderea negocierilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE