Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că pînă la intrarea în vigoare a noilor modificări ale Codului Contravențional, autoritatea împuternicită cu dreptul de a înlătura contravenienții de la conducerea mijlocului de transport era instanța de judecată. În anul 2022, polițiștii Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) au intentat 735 de cauze contravenționale, iar ca urmare a acumulării de către șoferi a 15 puncte de penalizare, autoritățile judecătorești au emis 100 de hotărâri cu privire la ,,privarea dreptului special de a conduce vehicule”.

Termenul de privare, conform Codului Contravențional, este de la 6 luni la 3 ani.

"În urma modificărilor operate la Codul Contravențional al Republicii Moldova și a Legii privind siguranța traficului rutier, începînd cu 6 iulie curent a fost instituită o nouă sancțiune complementară și anume „suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule”, care constă în interzicerea temporară persoanei de a conduce vehicule, inclusiv prin ridicarea permisului de conducere. Pe lîngă testarea alcoolscopică, șoferii vor fi supuși încă unui test, chiar în trafic Conform legii, conducătorul vehiculului, declarat vinovat de săvîrșirea unei contravenții, odată cu aplicarea sancțiunii principale, i se aplică un număr de puncte de penalizare ca sancțiune complementară", se arată în comunicatul IGP. Dacă după aplicarea sancțiunilor de bază șoferul acumulează 15 puncte de penalizare, agentul constatator este în drept să propună suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 180 de zile ca sancțiune complementară.

Astfel, începînd cu 6 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, inspectorii de patrulare au emis 107decizii de aplicare a sancțiunii complementare ,,suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule” în urma acumulării punctelor de penalizare, 56 permise de conducere fiind ridicate. Totodată, polițiștii au înregistrat 43 de cazuri de suspendare a dreptului de a conduce vehicule și au ridicat 29 de permise de conducere pe motivul depășirii limitei de viteză.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE