Guvernul lucrează la un proiect amplu de renovare energetică a clădirilor rezidențiale pentru a reduce cheltuielilor aproape în jumătate. În următorii doi ani, vor începe lucrările propriu-zise. Costurile vor fi acoperite de stat, însă și consumatorii rezidențiali vor trebui să își asume angajamente financiare dacă își doresc prețuri mai mici în facturi.

Guvernul negociază cu băncile ca să ofere instrumente de finanțare pentru lucrările de eficiență energetică - care presupun izolarea termică și trecerea de la sistemul sovietic la încălzirea pe verticală. Locatarii trebuie să se asocieze ca să poată obține credite. În același timp, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) va crea un fond rezidențial pentru finanțări nerambursabile, notează Moldova1

„Considerând că ne propunem ca scop reducerea facturilor la energie, din start acest lucru ar presupune că beneficiarii finali, proprietarii de apartamente, vor plăti facturi mai mici, dar contribuția lor trebuie să se recupereze într-o perioadă de cinci ani de zile - ceea ce ar face motivantă luarea unui împrumut de la o bancă pentru a face parte sau pentru a fi implicați în acest program. După ce se obține acest împrumut, Agenția deja urmează să vină cu grantul care va acoperi diferența”, menționează Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică

Obiectivul este ieftinirea consumului rezidențial cu 45 la sută. Guvernul vrea să aplice și tarife orare, inițial va instala 35 de mii de contoare inteligente. Aceasta înseamnă că 3 la sută dintre consumatorii casnici vor achita prețurile care se creează în funcție de cerere și ofertă pe piața liberă.

„Atunci când va fi fi posibil pe piață deja să apară mai mulți furnizori de energie, atunci când consumul este foarte mic, la amiază, de exemplu, și un coeficient care ar descuraja consumul în orele de vârf”, explică Ion Muntean, directorul AEE.

Pentru clădirile noi care se construiesc, guvernul a stabilit o serie de criterii de economisire a energiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE