R. Moldova și-a asumat angajamentul de a apăra Proprietatea Intelectuală, de a combate şi de a preveni fenomenele de contrafacere şi piraterie. Acest angajament este asumat odată cu semnarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), care a avut loc ieri seara, 22 octombrie.

Cei care și-au pus semnăturile au fost prim-ministrul Vlad Filat și Directorul General al OMPI, Francis Gurry, care au susținut și o conferință de presă.
 
Francis Gurry a menționat că este o plăcere pentru el să fie în vizită la Chișinău, iar colaborarea dintre Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu Republica Moldova este una foarte bună. Directorul General al OMPI l-a felicitat pe Vlad Filat pentru progresele înregistrate de țara noastră în dialogul cu Uniunea Europeană catalogându-le ca fiind extraordinare.
 
„Noi suntem foarte mândri de relația de colaborare pe care o avem cu Republica Moldova, care este parte la toate tratatele care au fost semnate de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Republica Moldova este un actor foarte constructiv în cadrul comunității, prin angajamentele și contribuția sa, este un membru extrem de util al organizației noastre”, a spus  Francis Gurry.
 
Directorul General al OMPI a spus că proprietatea intelectuală este un bun instrument pentru a creșterea economică și socială. „Această componentă de cunoștințe care se extinde tot mai mult datorită internetului joacă un rol din ce în ce mai important. Pe viitor anume proprietatea intelectuală va fi instrumentul care va asigura echilibrul tuturor intereselor părților implicate în procesul de creație și inovație”, a spus  Francis Gurry.
 
Referitor la Memorandul de Înţelegere dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale privind cooperarea în domeniul proprietăţii intelectuale, premierul a spus că acest document vine să impulsioneze protecția invovațiilor, a proprietății intelectuale și, cel mai important, să încurajeze creativitatea ca motor al dezvoltării țării noastre. Vlad Filat a precizat că o consecință directă a acestui acord va fi consolidarea capacităţilor Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, dar şi ale altor autorităţi responsabile de domeniu.
 
"Încă mulți cetățeni, mai cu seamă funcționari din Republica Moldova nu înțeleg că proprietatea intelectuală este o componentă cheie a dezvoltării economice. Or, o creştere de 1% a numărului de brevete corelează cu o creştere de 2,8% a investiţiilor străine directe. Aceasta înseamnă că cei care administrează procesele economice, cei care se ocupă de investiții, care reglementează domeniul, trebuie să înțeleagă că putem construi împreună o țară modernă numai prin încurajarea inovației și creației", a spus Vlad Filat. 
 
În acest an se împlinesc 20 de ani de la fondarea sistemului de proprietate intelectuală şi crearea Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din  Republica Moldova. Țara noastră este membru al OMPI din 1991 şi parte la toate aranjamentele şi tratatele administrate de OMPI.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE