Deși Moldova procură  gaze naturale la prețul de circa 400 USD pentru o mie de metri cubi, tarifele rămân foarte mari. Ministrul Energeticii, Victor Parlicov explică această tendință prin faptul că Moldova consumă, încă, un amestec de gaz scump procurat în iarnă cu gazul puțin mai ieftin. Ministrul Energeticii, Victor Parlicov susține că, dacă vom procura în următoarele luni gaz la prețul de circa 400 USD, media va ajunge la peste 500 USD și asta va permite revizuirea tarifelor.

„Cred că încă mai putem cumpăra gaz cu 400 de dolari. Dacă la cele 400 de milioane de metri cubi existente, vom cumpăra încă 400 de milioane cu acest preț, vom reuși să coborâm prețul mediu la nivelul a 500 de dolari. Ceea ce ar oferi posibilitatea revizuirii tarifelor. Nu vreau să promit acest lucru, pentru că nu depinde doar de noi. Noi, la procurările pe care le-am făcut, am prins cele mai bune prețuri. Având în vedere și celelalte costuri de transportare, pompare, am reușit să avem un preț de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este un preț foarte bun”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au revenit recent peste pragul de 40 de euro pentru un Megawatt-oră, transmite Bloomberg. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 30%, până la 40,35 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în cursul ședinței au fost înregistrate creșteri de până la 40%, scrie Agerpres.

Printre factorii care au impulsionat prețul gazelor în ultima perioadă se numără diminuarea importurilor de gaze lichefiate în Europa în ultima lună și livrările în creștere din Europa în Ucraina, care are capacități de depozitare disponibile. Potențialele întârzieri în lucrările de mentenanță la facilitățile de gaze din Norvegia reprezintă și ele un risc. Însă pentru moment acești factori sunt contracarați de cererea redusă de gaze precum și de faptul că gradul de umplere a depozitelor din Europa este la un nivel neobișnuit de mare pentru acest moment al anului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE