Republica Moldova vrea să construiască trei cheiuri temporare pe râul Prut pentru a putea transporta mai multă marfă pe cale navală, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea

Oficialul a mai precizat că țara noastră are nevoie de bani pentru a-și moderniza infrastructura precară, care încetinește exportul și tranzitul de produse agricole. Despre acest lucru ministrul de resort a vorbit la reuniunea de nivel înalt de la Galați privind exportul cerealelor.

„Aceste cheiuri temporare vor ușura foarte și foarte mult viața agricultorilor noștri, pentru că e una când încarci 1 500 de tone pe un vas și e cu totul altceva când transporți aceeași cantitate de 1 500, dar câte 22 de tone. Vă dați seama câte mașini, câte cheltuieli, câte cozi în vamă vor fi reduse numai cu transportul naval”, a declarat Vladimir Bolea pentru Europa Liberă.

El afirmă că diferența de costuri dintre transportul terestru și transportul naval ar fi „fantastică”.  Pe lângă construcția cheiurilor, Chișinăul caută bani pentru a-și renova și căile ferate, tot pentru a facilita transportarea, dar și tranzitul cerealelor, inclusiv a celor ucrainene.

Oficialul și-a exprimat speranța ca cheiurile de pe Prut să fie funcționale deja în toamna acestui an, iar bani pentru amenajarea lor să fie identificați din fonduri europene, fără să precizeze însă costurile exacte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE