Mai mulți miniștri de la Chișinău se află la Paris, acolo unde se desfășoară lucrările Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, un instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

Delegația RM este condusă de Președintele Maia Sandu. Pe lângă prezența celor trei miniștri de externe ai Franței , României și Germaniei, conferința  beneficiază și de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.

Ddupă cele două reuniuni ale Platformei de sprijin, România va informa, prin vocea lui Bogdan Aurescu, cu privire la măsurile de asistență întreprinse de statul vecin, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România.

Recent, Vicepremierul, Nicu Popescu sublinia că Moldova ar avea nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a traversa cu bine această iarnă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE