Ministerul de Interne a stabilit un plan de activități pentru ziua de 5 noiembrie 2023, când au loc alegerile locale generale. Declarațiile aparțin ministrului Adrian Efros. Potrivit lui ministerul dispune de suficienți oameni ai legii, iar carabinierii și alte subdiviziuni ale MAI le vor veni în ajutor. Astfel, autoritățile își propun să acopere necesitățile pe care le-au stabilit, conform planificării.

„Am desfășurat deja procesul de planificare a acestor activități și am format suficiente dispozitive de forțe și mijloace, pentru a asigura procesul electoral într-o ambianță de siguranță pentru cetățenii noștri. Polițiști sunt suficienți. Am mobilizat și IGC, și alte forțe, care vin în sprijin, pentru a acoperi acele necesități pe care le-am determinat în cadrul procesului de planificare”, a spus Efros.

Poliţia a luat toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor generale locale, din 5 noiembrie. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral. Oamenii legii vor fi la datorie pentru asigurarea securității în preajma secțiilor de votare, menținerii ordinii publice și aplicării cu fermitate, corectitudine și echidistant a prevederilor legale.

Polițiștii din întreaga țară vor asigura  paza secțiilor de vot, ordinea publică și vor reacționa prompt la sesizările cetățenilor. De asemenea a fost stabilit și un efectiv de rezervă, care va fi în permanență pregătit pentru a acționa în situații de urgență. Astfel, în fiecare secție de votare deschisă în țară se vor afla polițiști, care vor monitoriza și asigura buna desfășurare a procesului de vot.

Astăzi, 4 noiembrie, Poliția a asigurat escortarea unităților de transport implicate în transportarea buletinelor de vot, asigurând integritatea acestora și a altor documente electorale în Circumscripțiile uninominale, ulterior fiind preluate sub pază de către polițiști.

Totodată,  în vederea neadmiterii abaterilor de la legislație în ziua alegerilor IGP recomandă cetățenilor:

–  să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;

–  să nu distrugă, deterioreze intenționat prin orice mod lista sau fișa electorală;

–  să nu scoată din localul secției de votare  buletinul de vot înmânat pentru votare;

–  să nu refuze de a executa dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE